Пређи на главни садржај
          Talas-Masa kao opijum za pojedincePostoje filmovi, koji bez obzira na reklamu, odnosno  nepostajanje iste,  budžet ili činjenicu iz koje zemlje dolaze, vremenom nađu put do publike.To su oni, obično nenametljivi filmovi, za koje se neretko kaže da su mali- veliki, i koji samo na osnovu svog kvaliteta, poruke koju nose ili originalnosti dođu do publike za koju su i pravljeni.Jedan od takvih jeste i nemački film Talas iz 2008.godine, rađen po  motivima istinitog događaja.

Radnja Talasa smeštena je u jednu nemačku školu gde se sprovodi socijalni eksperiment , koji treba da pokaže da li je  u današnjoj Nemačkoj moguće uspostaviti autokratsko i totalitarno društvo.Profesor Venger, po opredeljenju anarhista, od svog razreda oformiće grupu i napraviti simulaciju društva totalitarnih karakteristika.Prvobitna zamisao bila je da  da on bude na čelu grupe, odnosno razreda  koji će funkcionisati po vrlo strogim principima totalitarne zajednice, u kojoj će vladati disciplina, poštovanje  vođe, poslušnošt i lojalnost.Nakon samo par dana, situacija će se otrgnuti kontroli i profesor će biti i više nego iznenađen onim sto će ovaj eksperiment pokazati.

Iako samo prvih pola sata deluje kao klasična tinejdžerska drama, Talas je  pre svega ozbiljna studija današnjeg društva i vremena u kojem živimo.Društva, koje uopšte nije daleko od onog za vreme Prvog ili Drugog svetskog rata, iako deklarativno demokratsko i liberalno.Da taj mračni period naše istorije nije prestao i da je samo iskra potrebna da zapali vatru, videćemo baš kroz film Talas.

Takođje,  ovo je i odličan prikaz psihologije mase , kao i pojedinca u okviru iste.Da ta masa kao celina, često nije vođena razumom i argumentima, i da je zarad nekih ideja spremna učiniti sve, dokazaće i ovaj eksperiment.

Isto tako,  videćemo i (ne)moć pojedinca u okviru grupe, kao i njegovo stapanje sa istom.Da je lakše zavesti ceo jedan narod, nego jednog čoveka, kako neko davno reče,  pokazuje slučaj iz ove nemačke škole.

Pored navedenog, kao jedan od motiva  kojim se reditelj  Gansel bavi jeste i identitet. Zavisno od toga da li je izgrađen , odnosno da li  je osoba svesna njega ili ne , on postaje bitan faktor koji upravo određuje ponašenje pojedinca u okviru mase.Iako  stavljen u konkretan geografski kontekst, u ovom slučaju Nemačku, Talas je zapravo univerzalna priča ljudima, onom istinskom u nama i tome  zapravo ko smo i kakvi smo.

Iskoristivši sjajan scenario i ideju, reditelj uspeva da jednu ovako bitnu temu obradi kroz priču o tinejdžerima.Spor i nenamtljiv ,Talas je film koji nas polako osvaja svojom radnjom,  kroz dinamičnu atmosferu, uz pomoć koje nam ni jednog trenutka neće biti dosadno.

Sjajna i ozbiljna, Talas je šokantna, društveno angažovana drama, koja će nas uznemiriti i naterati da se dobro zamislimo.Da li je vreme Hitlera i raznih diktatora prošlo i da li zaista živimo u društvu boljem od nekadašnjih vremena?Jesmo li šta naučili iz istorije i grešaka naših predaka, ili smo zapravo na istom nivou svesti kao i ljudi pre nas,  jedno je od pitanja koje nam postavlja Talas.


Коментари

Популарни постови са овог блога

"Porodica": Nova serija o Slobodanu Miloševiću

 Večeras na RTS-u i Superstar TV počinje emitovanje serije "Porodica". Ova serija kroz pet epizoda bavi se posljednjim danima koje je zajedno provela porodica Slobodana Miloševića prije nego što će biti uhapšen. Reditelj i scenarista je Bojan Vuletić, autor sjajne drame "Rekvijem za Gospođu J".  Njegova namjera bila je da kroz ovu seriju upozna mlađe generacije sa vrlo bitnim istorijskim momentom za Srbiju, a to je pad sa vlasti i hapšenje Slobodana Miloševića. U nekoliko navrata Vuletić je naglasio da ovom serijom ne želi ni da glorifikuje niti da osuđuje Miloševića. Pored teme koja je  već privukla pažnju srpske i regionale javnosti treba pomenuti i odličnu glumačku ekipu. U ulozi Miloševića pojavljuje se Boris Isaković, a u ulozi njegove supruge Mirjana Karanović. Tu su jos Milan Marić kao Čedomir Jovanović, Uliks Fehmiu Kao Zoran Dinđić i još mnogi drugi. S obzirom da je do sada snimljeno pregršt filmova koji su se bavili devedesitim godinama, a koje su simbol v

Film Jasmile Žbanić osvojio dvije nominacije za Bafta nagradu

 Poslije Zlatnih globusa i Oskara, Bafta nagrade su jedne od najznačajnijih i najiščekivanijih filmskih nagrada u sezoni. Na neki način, oni su jedna vrsta britanskih Oskara i imaju veliki značaj u svijetu filma. Danas su objavljene nominacije za ovu prestižnu nagradu. Najviše nominacija, njih sedam, osvojio je film "Nomadland" koji je, račanajući dosadašnje nagrade definitivno favorit i za Oskara. Veliki uspjeh, ostvario je i ovogodisnji kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar "Quo, vadis, Aida?" rediteljke Jassmile Žbanić. Naime, film je n ominovan u kategoriji najboljeg reditelja i najboljeg stranog filma. S obzirom da se ne dešava često da filmovi sa ovih naših prostora dobijaju nominacije, ne samo Bafte, nego i nominacije ostalih velikih i priznatijih nagrada, treba reći da je ovo veliki uspjeh, ne samo za bosanskohercegovačku, nego i regionalnu kinematografiju. Ovim nominacijama, Jasmila Žbanić našla se u društvu velikih evropskih i svjetskih reditelja,
    Zanimljivosti o Apokalipsi danas Kao što određena dela klasične književnosti treba čitati  u određenom periodu života i sa odrenim predznanjem da bismo ih u potpunosti shvatili i istinski  uživali u njima, tako je i sa gledanjem pojedinih filmskih ostvarenja.Jedno od njih, definitivno je i Apokalipsa danas iz 1979.godine.Ovo delo Kopole gledao sam relativno mlad,u periodu kada se još nisam upoznao sa filmovima velikana kao što su Bergman, Kjubrik,Tarkovski, Felini...Pre nekoliko godina, sasvim slučajno, upratio sam uvodnu scenu ovog filma na nekom od kanala i ostao fasciniran.To je jedan od najboljih uvoda na filmu, a traje skoro pa osam minuta, pomislio sam tad i dobio želju da film pogledam opet.Tražeći ga po  netu, slučajno sam došao do takozvane Reduks, produžene verzije, koja traje nešto manje od tri i po sata i koja je izašla tek dvehiljadeprve godine.Nakon gledanja, bio sam pod jednim od najjačih utisaka koji je neki film ostavio na mene, a pogledao sam ih mnogo.