Пређи на главни садржај

Pet godina od smrti Dragana Nikolića

 Na današnji dan, 2016. godine umro je Dragan Gaga Nikolić. Jedan od posljednih velikih glumaca iz bivše Jugoslavije, a koji je zapravo bio mnogo više od glumca. Bio je simbol nekadašnje Jugoslavije i  kosmopolitskog duha. Odigrao je veliki broj uloga  u kultnim filmovima i serijama. On i njegova supruga, Milena Dravić, bili su jedan od najpoznatijih glumačkih parova na ovim prostorima.


Među kolegama je bio izrazito cijenjen i poštovan. Kažu, da u njegovom prisustvu, niko nikada nije platio račun u kafani i da je gotovo po pravilu to uvijek radio on. Takođe, Dragan Gaga Nikolić bio je simbol Beograda, onog starog, šarmantnog, kakav se danas samo nazire u tragovima. Bio je šmeker. Dragan Bjelogrlić, rekao je za Gagu da on nije bio ni najbolji ni najljepši glumac u Jugoslaviji, ali da su svi glumci htjeli da budu upravo Gaga Nikolić.

Odlaskom Dragana Nikolića, čini se, kao da je počela jedna era odlaska velikih glumačkih imena iz Jugoslavije (Bata Zivojinović, Ljubiša Samardžić i mnogi drugi). Ali, uprkos njegovom odlasku, on i dalje živi. Kroz svoja djela i ono što je bio. A bio je laf,  mangup i prije svega gospodin. Bio je sve ono po čemu je stari Beograd bio prepoznatljiv. Veliki glumac i simbol jednog vremena. Onog vremena u kojem su učtivost i maniri bili vrlina.

I kad budem mrtav i beo, i ja bih hteo da budem kakva-takva svetiljka , rekao je davno Dragan Nikolić u filmu " Kad budem mrtav i beo" i postao mnogo više od svetiljke.

Коментари

Популарни постови са овог блога

"Porodica": Nova serija o Slobodanu Miloševiću

 Večeras na RTS-u i Superstar TV počinje emitovanje serije "Porodica". Ova serija kroz pet epizoda bavi se posljednjim danima koje je zajedno provela porodica Slobodana Miloševića prije nego što će biti uhapšen. Reditelj i scenarista je Bojan Vuletić, autor sjajne drame "Rekvijem za Gospođu J".  Njegova namjera bila je da kroz ovu seriju upozna mlađe generacije sa vrlo bitnim istorijskim momentom za Srbiju, a to je pad sa vlasti i hapšenje Slobodana Miloševića. U nekoliko navrata Vuletić je naglasio da ovom serijom ne želi ni da glorifikuje niti da osuđuje Miloševića. Pored teme koja je  već privukla pažnju srpske i regionale javnosti treba pomenuti i odličnu glumačku ekipu. U ulozi Miloševića pojavljuje se Boris Isaković, a u ulozi njegove supruge Mirjana Karanović. Tu su jos Milan Marić kao Čedomir Jovanović, Uliks Fehmiu Kao Zoran Dinđić i još mnogi drugi. S obzirom da je do sada snimljeno pregršt filmova koji su se bavili devedesitim godinama, a koje su simbol v

Film Jasmile Žbanić osvojio dvije nominacije za Bafta nagradu

 Poslije Zlatnih globusa i Oskara, Bafta nagrade su jedne od najznačajnijih i najiščekivanijih filmskih nagrada u sezoni. Na neki način, oni su jedna vrsta britanskih Oskara i imaju veliki značaj u svijetu filma. Danas su objavljene nominacije za ovu prestižnu nagradu. Najviše nominacija, njih sedam, osvojio je film "Nomadland" koji je, račanajući dosadašnje nagrade definitivno favorit i za Oskara. Veliki uspjeh, ostvario je i ovogodisnji kandidat Bosne i Hercegovine za nagradu Oskar "Quo, vadis, Aida?" rediteljke Jassmile Žbanić. Naime, film je n ominovan u kategoriji najboljeg reditelja i najboljeg stranog filma. S obzirom da se ne dešava često da filmovi sa ovih naših prostora dobijaju nominacije, ne samo Bafte, nego i nominacije ostalih velikih i priznatijih nagrada, treba reći da je ovo veliki uspjeh, ne samo za bosanskohercegovačku, nego i regionalnu kinematografiju. Ovim nominacijama, Jasmila Žbanić našla se u društvu velikih evropskih i svjetskih reditelja,
    Zanimljivosti o Apokalipsi danas Kao što određena dela klasične književnosti treba čitati  u određenom periodu života i sa odrenim predznanjem da bismo ih u potpunosti shvatili i istinski  uživali u njima, tako je i sa gledanjem pojedinih filmskih ostvarenja.Jedno od njih, definitivno je i Apokalipsa danas iz 1979.godine.Ovo delo Kopole gledao sam relativno mlad,u periodu kada se još nisam upoznao sa filmovima velikana kao što su Bergman, Kjubrik,Tarkovski, Felini...Pre nekoliko godina, sasvim slučajno, upratio sam uvodnu scenu ovog filma na nekom od kanala i ostao fasciniran.To je jedan od najboljih uvoda na filmu, a traje skoro pa osam minuta, pomislio sam tad i dobio želju da film pogledam opet.Tražeći ga po  netu, slučajno sam došao do takozvane Reduks, produžene verzije, koja traje nešto manje od tri i po sata i koja je izašla tek dvehiljadeprve godine.Nakon gledanja, bio sam pod jednim od najjačih utisaka koji je neki film ostavio na mene, a pogledao sam ih mnogo.