Пређи на главни садржај
     Niotkuda-Osveta kao reakcija na sistem u kojem živimo

Jedan je od najboljih i najpoznatijih nemačkih reditelja, turskog porekla.I pored toga što godinama živi i radi u Nemačkoj, i činjenice da su njegovi filmovi ili nominovani ili najčešće uđu u najjuži izbor za oskara u kategoriji najboljeg stranog filma kao kandidati Nemačke, za njega se može i mora reći da je isto tako, podjednako i turski reditelj.Zašto?Pa vrlo jednostovno, njegovi filmovi uglavnom se bave ili dotiču teme stanovnika Nemačke, turskog porekla, kao i mnogih drugih stvari(a vrlo često problema) vezanih za ovu populaciju.Bavljenje ovom tematikom,  jedan  je od zaštitnih znakova ovog velikog reditelja, koji ga je, ga između ostalog, negde i definisao kao umetnika.
Kao vrlo mlad, u trideset i prvoj godini, osvaja Zlatnog medveda za dramu Glavom kroz zid, za koju se može reći da je i dalje jedan od najprovakativnijih, najboljih i najhrabrijih filmova, poslednjih godina, kada govorimo o evropskoj kinematografiji.Takođe, usudio se i snimiti film na temu turskog genocida nad Jermenima, koji iako sasvim korektan, nije prošao zapaženo, kao njegova ostala ostvaranja.Njegovo ime je Fatih Akim, a njegov najnoviji film Niotkuda ili Iz ništavila (u zavisnosti od prevoda) iz 2027.godine, dobitnik je Zlatnog globusa, za najbolji strani film.

Centralni lik  je mlada Katja, koja u jednom bombaškom napadu, gubi supruga i dete.Pritom, treba napomenuti, da je njen suprug Turčin, bivši diler i zatvorenik.Njihov skladan i prilično sretan život, poremetiće iznenada ova tragedija.Prvobitno, policija će posumnjati da je Katjin suprug samo još jedna žrtva mafije, a na kraju će se ispostaviti da su osumnjičeni za ovaj napad, momak i devojka, članovi desničarske i neonacističke organizacije.

Podelivši film u tri dela(porodica, pravda i more)Fatih Akim, i ovoga puta ostaje dosledan sebi u smislu teme, odnosno društvene angažovanosti.Inspirisan sličnim događajem, koji se već desio u Nemačkoj, film je donekle vrlo ličan.Naime, Akim je jednom prilikom rekao, kako ga se ova tema lično tiče, i kako je u bombaškom napadu(koji se stvarno desio, a žrtve su uglavnom Muslimani i Turci), mogao biti upravo on.

Kroz priču o Katji i onome što joj se desilo, Niotkuda govori o današnjoj Nemačkoj, ali i njenom pravosudnom sistemu, predstavljajući kritiku istog.Između ostalog, ovo je priča o gubitku, boli i načinu na koji se nosimo sa tim.Taj bol, u ovom slučaju , biće izvor želje za osvetom i uzimanjem pravde u svoje ruke.Da li je taj čin opravdan i moralan, jedno je od pitanja kojima se bavi Akim, i koji nam ostavlja prostora, da na isto odgovorimo sami.Na neki način, Niotkuda je priča o osveti kao reakciji na društvo u kome živimo, gde se potvrđuje ono pravilo, da kada sistem ne funkcioniše, često nasilje rađa nasilje.

Kao veliki plus ovog ostvarenja i ono što se mora naglasiti, jeste sjajna rola Dajane Kruger u ulozi Katje, koja u Kanu dobija nagradu za najbolju žensku ulogu.Dajana uspeva da odglumi povređenu i slomljenu ženu, koja baš iz te boli, dobija snagu i motiv da otkrije istinu, uzme pravdu u svoje ruke i postane još jača.Uspeva da sjajno dočara lik koji je u borbi  sa sistemom, ali i samim sobom.Lik koji je na ivici života, ni živ ni mrtav.Osobu koja iako skrhana bolom, ima odlučnosti u sebi da nastavi dalje, ali i gomilu dilema sa kojima se susreće.

Kao jedna od uslovno rečeno mana(što je bar meni zasmetalo) ovog filma, jeste utisak koji sam stekao, da ni sam reditelj nije bio siguran u kom pravcu da ide film, da li da to bude drama sa akcentom na  sudski proces ili samo drama o jednoj ličnoj tragediji.Na kraju, dobili smo obe varijante u jednom filmu, koji uopšte nije loš, ali koji je kao  celina,  svakako mogao funkcionisati bolje.

Iako mi lično nije na nivou Glavom kroz zid i nema tu jačinu i brutalnost, za Niotkuda, ipak možemo reći da je to jedna mračna, emotivna, hrabra i vrlo teška drama, koja se bavi temom o kojoj svakako trebamo pričati.Režija, fotografija i gluma, kao sastavni segmenti svakog filma, u ovom slučaju, svakako su za pohvalu.Pun emotivnih i teških scena, Niotkuda sadrži vrlo interesantan kraj, karakterističan za Akima, koji daje prostora za raspravu i koji se sigurno neće svideti svima.Na kraju, možemo reći da Akim i pored toga što je snimio nekoliko sjajnih filmova, ima inspiracije i dalje, da snimi film vredan pažnje.






Коментари

Популарни постови са овог блога

"Crna svadba"- Serija koja je ponudila nešto drugačije

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo ne baš malog broja serija koje nam dolaze iz susjedne Srbije. Razni kablovski operateri, između ostalog, doprinijeli su tome da imamo prilike gledati više ili manje kvalitetne serije, kao i različit serijski sadržaj i uopšte žanr. Nedavno, tačnije prije  nekoliko sedmica, na Superstar Tv, počela se emitovati serija "Crna svadba" koja se ovih dana prikazuje i u Bosni i Hercegovini. Za razliku od Srbije u kojoj je serija odmah privukla pažnju, u Republici Srpskoj se o njoj počelo pričati tek nakon nekoliko epizoda. Kao i kada se emitovala serija "Kosti", i u ovom slučaju desila se slična situacija, odnosno, situacija da se o seriji priča. U kafani, kladionici i na radnim mjestima. Radnja serije smještena je na Istok Srbije gdje Mitar iznenada ubija dvanaest ljudi svojih komšija. Uporedo sa tim pratimo dešavanja i u Beogradu gdje tri inspektora pokušavaju da riješe ovaj slučaj. Kroz radnju u sadašnjom vremenu reditelj nas s vrem

Jasna Đuričić nominovana za najbolju evropsku glumicu

Svake godine nagrade Evropske filmske akademije privuku pažnju filmofila, a naročito onih koji više prate kinematografiju Starog kontinenta. Nedavno, Akademija je saopštila spisak od pet nominovanih glumica u kategoriji najbolje ženske uloge. Među njima našla se i Jasna Đuričić za maestralnu ulogu u filmu Jasmile Žbanić "Quo Vadis, Aida?" U ovom ostvarenju Jasna glumi ženu koja se iznenada našla u vrtlogu ratnih zbivanja i koja svim silama pokušava da spasi sebe i svoju porodicu. Iako je i prije ovog filma imala zaista mnogo sjajnih uloga,  ovom je tek pokazala koliko je velika i talentovana glumica. Njena uloga u ovom filmu toliko je dobra i uvjerljiva da su joj mnogi čak  prognozirali nominaciju za Oskara iako su šanse za to bile objektivno male. Uprkos tome, Evropska filmska akademija prepoznala je kvalitet uloge i nominovala je za ovu prestižnu nagradu. Povodom ove nominacije Jasna je izjavila da nije iznenađena i da su nominaciju svakako očekivali. Kao i prošle godine ka

"Pevačica"-Estrada, magije i put do slave

Kada se prije nekoliko godina u Beogradu desilo ubistvo mlade pjevačice Jelene Marjanović mediji su dugo nakon toga pisali o tome. Iako je prošlo mnogo godina od ovog tragičnog događaja ubica do danas nije pronađen. Upravo ovaj slučaj kao jedan od motiva uzeli su Nataša Drakulić i Gaga Antonijević kreatori serije "Pevačica" koja je nedavno završena na Superstar Tv. Radnja serije smještena je u Beograd i prati Ivanu mladu pjevačicu u usponu koju tumači Milica Pavlović. Iako joj sve ide kako treba, vidjećemo da zapravo nije sve kako se čini. Naime, ona  ulazi u mračne krugove svijeta estrade i popušta pred pritiskom koji taj svijet nosi sa sobom. Odnosno, postaje zavisna od raznih opijata, a što rezultira nesagledivim posljedicama. Uporedo sa njenom pričom pratimo i njenog momka Vidaka, poznatog muzičkog producenta kao i mladu  pjevačicu Emiliju. "Pevačica" je još jedna u nizu serija koja u pozadini kao jedan od motiva ima magije, vradžbine i elemente nadrealnog. Savr